Zwangerschap gerelateerde bekkenproblemen (tijdens en na de zwangerschap)

De bekendste vorm van lage rug-en bekkenproblemen bij vrouwen is tijdens de zwangerschap en na de bevalling. De officiële Nederlandse term is; zwangerschapsgerelateerde lage rug- en bekkenpijn.

Hiermee worden pijnklachten rondom het bekken bedoeld en ook bekkenbodempijn valt onder deze benaming.

Andere namen die door velen voor deze klachten worden gebruikt zijn: zwangerschapsischias, bekkenpijnsyndroom en bekkeninstabiliteit. Vooral deze laatste term wordt nog vaak als zoekterm gebruikt. Alle zwangeren zijn bekkeninstabiel, maar niet iedere zwangere heeft bekkenpijn problemen. Ook de bevalling en de manier waarop deze verloopt kan gevolgen hebben voor de functie van het bekken en de bekkenbodem.

Bij lage rug- en bekkenpijn is de coördinatie van de stabiliserende primaire spieren rondom bekken en lage rug veranderd. Dit kan leiden tot bekkenbodemproblemen.

Mogelijke bekkenklachten tijdens de zwangerschap zijn

  • Lage rugklachten
  • Klachten rond het heiligbeen en stuit
  • Klachten aan de voorzijde bij het schaambeen
  • Moeite met lopen, traplopen, omdraaien in bed, fietsen en het verzorgen van de kinderen
  • Klachten bij het vrijen
  • Diastase
  • Bekkenbodem
Uit onderzoek naar bekkenpijn is gebleken dat actief zijn en blijven tijdens de zwangerschap een belangrijke rol speelt bij het kunnen voorkómen of verminderen van bekkenklachten. De bekkenfysiotherapeut kan bij bekkenklachten rondom de zwangerschap hulp bieden. Dit kan door middel van oefeningen, maar ook door informatie te geven over het bekkengebied, de klacht(en) en het geven van adviezen. Ook met zwangerschap gerelateerde bekkenproblemen kun je meestal goed meedoen met de Floor® zwangerschapstrainingen. Je kunt meedoen vanaf je eerste termijnecho en een proefles is altijd gratis.

Check na de bevalling (Postpartum Consult )

Voor / na een operatie in buik of bekkengebied

  • Verzakkingsoperatie
  • Keizersnee

Coördinatieproblemen

Uw bekkenbodemspieren kunnen te zwak maar ook te gespannen zijn. Het komt ook voor dat de ene spier te sterk en de andere spier te slap is en/of ze niet op het juiste moment kan aan- of ontspannen. In alle gevallen kan dit leiden tot bekkenproblemen en/of bekkenbodemproblemen.

Meer informatie