Bekkenbodem

De bekkenbodemspier is een spierlaag onderin in het bekken, die steun geeft aan de blaas met de plasbuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm.

Mannen en vrouwen hebben een bekkenbodem.

Als de bekkenbodem niet goed werkt, kunnen verschillende functies verminderen of zelfs vervallen. Er is erg veel aan te doen, ook zonder opereren.

Voorbeelden van problemen met de  bekkenbodem zijn:

  • moeite hebben met plassen of het ophouden van de urine
  • het gevoel hebben dat er iets uit de schede zakt
  • aan verstopping lijden of juist ontlasting verliezen

Ook kunnen er seksuele problemen door ontstaan, zoals erectiestoornissen of pijnlijke erecties bij mannen. Bij vrouwen kan de seksuele gemeenschap pijnlijk zijn door bekkenbodemproblemen.

Uw bekkenbodemspieren kunnen te zwak, maar ook te gespannen zijn. Het komt ook voor dat de ene spier te sterk en de andere spier te slap is en/of ze niet op het juiste moment kan aan- of ontspannen. In alle gevallen kan dit leiden tot bekken- en bekkenbodem problemen.

Het kan daarom belangrijk zijn om uw bekken en bekkenbodemspieren te laten onderzoeken door een bekkenfysiotherapeut.

Deze kan u over het algemeen precies vertellen wat er aan de hand is met uw spieren en de behandelmogelijkheden met u bespreken.

De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Bij PBFK kan hiervoor gebruikt gemaakt worden van professionele apparatuur zoals Flowmetrie, Echografie, EMG en FES d.m.v. de MAPLe, PTNS / TENS, Redcord® en de INDIBA®.

Download hier de informatie brochure.

Meer informatie